De naam trilby is afgeleid van de show ‘Trilby’, een bewerking van het gelijknamige boek uit 1889 door Gerald du Maurier. De heldin droeg de hoed op het podium en het publiek begon de stijl al snel een trilby te noemen.Er is veel onduidelijkheid over de naamgeving. Velen noemen dit model een kleine fedora, maar het staat absoluut op zichzelf als een specifiek type hoed. Een trilby heeft een kleinere rand en soms een grotere kroon dan de standaard fedora. De rand van de hoed is aan de achterkant omhoog en aan de voorkant naar beneden geklapt.In de jaren ’50 was dit model erg populair. Mede o.a door de invloed van Frank Sinatra, Sean Connery en de Blues Brothers.

vintage trilby

Populariteit van de trilby

De populariteit van de trilby wisselde in de loop der jaren. Momenteel beleeft de trilby bij de jeugd een ware opmars en maakt de commercie goedkope trilby’s van synthetische materialen. Dat heeft de status van dit model geen goed gedaan. De laatste tijd komt daar gelukkig een kentering in. Er komen meer kleine ateliertjes waar de trilby door enthousiaste hoedenmakers met de hand worden gevormd op de manier zoals dat vroeger ook werd gedaan. Ook worden de vintage trilby herontdekt, gerenoveerd en worden de prachtige materialen soms hergebruikt voor een nieuw design-ontwerp.

trilby race

De klassieke trilby

Dit model heeft niet meer de status van de jaren ’50, maar heeft altijd zijn sportieve uitstraling gehouden. Op de juiste manier gedragen zorgt het nog steeds voor een klassieke uitstraling zoals te zien is op de races van het Cheltenfestival. . Zo ook in Florence voor de opening van de Pitti Uomo. Op dit feest voor de modebewuste mannen dragen de heren hun hoeden op de klassieke manier met veel flair. Foto: Charles Eduard Woisselin. De beste klassieke trilby’s worden gemaakt van haarvilt. Een mengsel van konijn en beverhaar

trilby pitty uomo

 

Styling van de trilby

De trilby kan tegenwoordig op verschillende manieren worden gecombineerd. Het kan nu voor zowel een casual als voor een formele look zorgen. Dit verschil is goed te zien in de 2 foto’s van Leonard Cohen en Phil Campbell. Beide dragen ze een trilby op 2 hele verschillende manieren. Foto Phil Campbell: Jonas Rogowski (Wikimedia, CC BY-SA 3.0)

Trilby Leonard Cohen
trilby music