Ik ben Hettie Heijnis, gepensioneerd gymnastieklerares, coupeuse-lerares, hoedenmaakster en fotograaf. Ik ben gespecialiseerd in het maken van hoeden-patronen en blokken. Op deze wijze maakte ik in mijn werkzame leven elegante en functionele unica’s voor de dames in de oldtimer. Mijn ontwerpen verkocht ik op oldtimerbeurzen in binnen- en buitenland. Na 30 jaar met veel plezier gewerkt te hebben, ben ik gestopt met het in opdracht werken. Ik had nog teveel ideeën die ik uit wilde werken en waar ik nooit aan toe ben gekomen. Ik ben de uitdaging aangegaan en richt me nu in alle vrijheid op het maken van autonome kunstwerken. Van ambacht naar kunst.

Het is een grote stap. Mijn leven is na het overlijden van mijn ouders op een ander spoor gekomen. Ik kom uit een gezin met een zwaar oorlogs- en kampverleden. Mijn ouders waren ondanks hun achtergrond positieve mensen en hebben na de oorlog hun leven zo positief mogelijk opgebouwd. We woonden in een volksbuurt van Amsterdam en er was in de jaren ’50 ruimte voor muziek en ballet. In mijn jeugd heb ik jarenlang gedanst bij Scapino. Dit heeft mij in veel opzichten gevormd. Het was spelen met muziek, beweging en schoonheid. Het stelde mij in staat om het zware licht te maken.

Na mijn opleiding bij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding ben ik ziek geworden en was ik niet meer in staat gymles te geven. Ik heb me omgeschoold tot handwerk- en coupeuse lerares. Daarna ging ik me specialiseren in het maken van hoeden en het fotograferen. Nu volg ik een nieuw pad. De combinatie fotografie en textielkunst stelt mij in staat om mijn kunst op een brede manier te verkennen. Het is voor mij nu de kunst van het stilstaan, kijken, verwerken en doorgaan. Het genieten van kleine momenten en het vangen van schoonheid. Ik experimenteer veel en probeer mijn brede kennis aan technieken zo speels mogelijk te gebruiken. Ook hier wil ik het zware licht maken. Niet de techniek de hoofdrol laten spelen, maar de beleving van het ontwerp. Van ambacht naar kunst. Mixed-media geeft vrijheid, het kent geen regels en daardoor kan ik vrij experimenteren met materialen en technieken die ik nog nooit heb gebruikt.